Kända socialister

Kända socialister

VÄRLDSKÄNDA SOCIALISTER

Här kan du läsa mer om kända personer inom den socialistiska ideologin, både i Sverige och övriga världen. Allt från författare, poeter och politiker till fysiker.

Göran Greider

Göran Greider är en svensk journalist, författare och poet. Sedan 1999 är han chefredaktör för den socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten. Greider är även krönikör för tidningen Metro samt ledarskribent i tidningen ETC.

År 1981 debuterade han som författare med diktsamlingen "Vid fönstret slår ensamheten ut" och har efter det givit ut ytterligare diktsamlingar, essäer och böcker. Den socialistiska ideologin genomsyrar många av hans verk.

Bernie Sanders

Bernie Sanders är en amerikansk politiker och en demokratisk socialist. År 2016 kandiderade han i det demokratiska primärvalet inför det senare presidentvalet. Han förlorade mot Hillary Clinton som i sin tur förlorade presidentvalet mot republikanen Donald Trump.

Sanders startade sin politiska karriär på 70-talet och var under 80-talet borgmästare i Burlington, Vermont. Sedan 2007 har han varit ledamot av USA:s senat för Vermont.

Albert Einstein

Albert Einstein, en av världens främsta fysiker genom tiderna, började sitt politiska engagemang under första världskriget. Han förespråkade en pacifistisk inställning och en socialistisk ideologi.

År 1949 publicerade Einstein artikeln ”Why socialism?” i tidskriften Monthly Review, där han menade att kapitalismens ”förlamande av individer” är dess värsta ondska.

Trots sitt starka politiska engagemang är Einstein mest känd för sin relativitetsteori och anses vara en av grundarna till den moderna fysiken. År 1921 tilldelades Einstein Nobelpris i fysik.

Karin Boye

Den svenska författaren, poeten och översättaren Karin Boye var även hon en förespråkare av den socialistiska ideologin.

Boye debuterade som författare år 1922 med diktsamlingen Moln. Fem år senare började hon arbeta på den socialistiska tidskriften Clarté och är även en av grundarna till tidningen Spektrum.

Mest känd är Karin Boye för sin dikt ”Ja, visst gör det ont när knoppar brister” ur samlingen "För trädets skull" som gavs ut år 1935.

ShivaKalantar